Başlangıç > nasibilerin imamları > Aişe: “Allah Amr b. As’a lanet etsin.”

Aişe: “Allah Amr b. As’a lanet etsin.”

BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE

malum olduğu gibi Amr b. As gibi nasibilerin sahabe adı verdiği kimseler munafık ve mürtedlerdir. ve munafıklıklarını hem Rasulullah s.a.a ve hem de onun vefatı sonrasında yaptıkları işlerle ortaya koymuş, Ehli Beyt a.s’a düşman olmuşturlar. imam Ali a.s’ın sağ kolu ve Osman b. Affan’ın katili olan Muhammed b. Ebu Bekir r.a da işte bu yüzden Amr b. As tarafından şehid edilmiştir. işte bu munafık kişi -Amr b. As- nasibiler nezdinde sahabe ve imamdır. fakat nasibilerin bu imamı da diğerleri gibi bizzat kendi imamlarınca lanetlenmiştir.

melun amr b. as-hakimmelun amr b. as-hakim1

resimde gördüğünüz ehli sünnet alimi Hakim en-Nişaburi’nin “el-Müstedrek” adlı kitabıdır, işaretlediğim yerde şu ifadeler var (gerekli kısmı çeviriyorum):

أخبرنا أبو إسحاق إبراهيم بن محمد بن يحيى و محمد بن محمد بن يعقوب الحافظ قالا : ثنا محمد بن إسحاق الثقفي ثنا قتيبة بن سعيد ثنا جرير عن الأعمش عن أبي وائل عن مسروق قال : قالت لي عائشة رضي الله عنها : إني رأيتني على تل و حولي بقر تنحر فقلت لها : لئن صدقت رؤياك لتكونن حولك ملحمة قالت : أعوذ بالله من شرك بئس ما قلت فقلت لها : فلعله إن كان أمرا سيسوءك فقالت : و الله لئن أخر من السماء أحب إلي من أن أفعل ذلك فلما كان بعد ذكر عندها أن عليا رضي الله عنه قتل ذا الثدية فقالت لي : إذا أنت قدمت الكوفة فاكتب لي ناسا ممن شهد ذلك ممن تعرف من أهل البلد فلما قدمت وجدت الناس أشياعا فكتبت لها من كل شيع عشرة ممن شهد ذلك قال ؟ : فأتيتها بشهادتهم فقالت : لعن الله عمرو بن العاص فإنه زعم لي أنه قتله بمصر
…Mesruk dedi ki: Aişe şöyle dedi: “Allah Amr b. As’a lanet etsin.”

hadisten sonra hadisi kitabında aktaran Hakim en-Nişaburi ve daha sonra bu kitabı tahkik etmiş olan ez-Zehebi şu notu düşüyorlar:

هذا حديث صحيح على شرط الشيخين و لم يخرجاه
تعليق الذهبي قي التلخيص : على شرط البخاري ومسلم
Hakim: bu hadis Şeyhayn (Buhari ve Müslim)’in şartına esasen sahihtir fakat rivayet etmemiştirler.
ez-Zehebi: Buhari ve Müslim şartlarına esasen sahih

Hakim en-Nişaburi, “el-Müstedrek”, 4/14, hadis 6744

  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın